Karantina günlerinde dijital ortamda alışverişler hızlı bir şekilde artış gösterdi. Dijitalleşme yatırımlarıni yapmiş perakendeciler, güçlü lojistik, eve dağıtım altyapıları ve e-ticaret deneyimleri ile önemli bir ihtiyaca cevap vermeye başladılar. Bir yandan pazar paylarını büyütürken aynı zamanda tüketicinin takdirini de kazandılar.
Ancak son yıllarda agresif mağazalaşma ile büyüyen indirim marketleri, salgın döneminde tüketici talebinin sanal kanala yogunlasmasina hazırlıksız yakalandı diye düşünüyorum. Salginda ilk vakaların görülmeye başlaması ile el dezenfektanları, hijyen ürünleri ve sabunların satışları arttı. İkinci hafta evlerde temel ve kuru gida stoğu yapılmaya başlandı. Üçüncü hafta ise evde ekmek yapımı için maya satışları artarken, takip eden günlerde panik yerini evde sağlıklı kalma tarzı alışverişe bıraktı. Raf ömrü kısa günlük gıda ürünleri, spor malzemeleri, eğlence ve oyun malzemeleri, tıraş ve başkaca kişisel bakım aletleri satışlarında büyük artış yaşandı.
Tüm bu gelişmeler ışığında yakın gelecekte perakende pazarında önemli değişimler, gelişmeler, ürünlerde farklılaşmalar yasanacak. Marka tanımları, firma misyon ve vizyonları yeniden yazılacak, ürün yelpazelerinde daha az katkılı doğal ürünler yer alacak diye düşünüyorum. Tüketici davranışlarındaki bu önemli değişiklikler yaşanirken hiç bir perakendeci de bu süreçten eski yapısıyla ve gücüyle çıkmayacak.
Hiç birşey eskisi gibi olmayacak!
Yakın gelecekte güçlü ve mecburi değişime hazırlıklı olmalıyız. Vizyonlarımızı ve misyonlarımızı gözden geçirmeye başlama vaktidir...
|