Hava Durumu
Aranan Kelime : Aramayı Bitir
Site İçi Arama
  Ayla Tetik

          aylaguven8@gmail.com
         TÜRKİYE'NİN EKSENİ NASIL DEĞİŞECEK?

Karadeniz’den gelen doğalgaz keşfi haberi, müjde olarak nitelendirildi. Çünkü tarihimiz boyunca arama yapacak gemimiz, ekipmanımız, insan kaynaklarımız, vizyonumuz yoktu, arayamadık. Yığınla paralar ödeyerek arama yaptırdık ama ne hikmetse bizim adımıza arama yapanlar hiçbir şey bulamadılar!

Fatih…

Aslında müjdelenmesi gereken 20 temmuzda FATİH yola çıkarken  petrol ve doğalgazı artık kendi imkan, ekipman ve insanımızla aramaya başladık haberi olmalıydı. Bu müjde; cesaretimiz, vizyonumuz, ümidimiz hatta FATİH’imiz var demek olurdu.

Ve evet BULDUK! Artık yatırımını planlayabileceğimiz, kaderimizi değiştirebilecek bir doğalgaz kaynağımız var. Büyük sevinç yaşandı, moral ve motivasyonumuz yükseldi.

320 Milyar Metreküp Doğalgaz …

Türkiye, ciddi rezerv sayılabilecek 320 milyar metreküp doğalgaz enerji kaynağını kendi imkanları ile keşfetti. Dahası için de ciddi ümitlendik. Bu miktar, Türkiye ihtiyacını karşılamaya henüz yetmez fakat daha ucuz bir tüketim yapmamızı sağlar. Kendimize yeter miktarın üzerinde yapılacak her keşif, ihraç anlamı taşır. İhraç edilecek her şeyin ise bu ülke için ne anlama geldiğini 83 milyonun tamamı bilir.

Şayet bulunan kaynaklarla doğalgaz ihraç edilecek miktara ulaşırsa, Türkiye, jeopolitik konumunu da kullanarak enerji alanında ciddi manada eksenini değiştirebilir.

Enerji, Ekonomi ve Çevre

Doğalgaz, enerji arzında güvenilir bir kaynaktır. Fiyat ayarlaması kolaydır ve çevreci enerjidir. Dünyada doğalgaz rezerv ve üretim alanlarının çoğunun Orta Asya-Hazar ve Ortadoğu gibi belirli bölgelerde yoğunlaşması, doğalgazın ekonomik ve siyasi bir araç haline gelmesine neden olmuştur. Doğalgaz rezervlerine sahip olunması, bu güçün uluslararası ilişkilerde üstünlük ve siyasi pazarlık aracı olarak kullanabilmesini sağlar. Türkiye kendi imkanları ile keşfettiği doğalgaz sayesinde uluslar arası platformda güç ve söz sahibi olma yolunda önemli bir adım atmıştır.

Enerji ve enerji piyasası; ekonomik büyüme ve kalkınmanın temel girdilerinden biridir. Toplumsal yaşam ve ülke ekonomisi üzerinde yarattığı etkiler nedeniyle ülkelerin gündeminde önemli bir yere sahiptir. Bugün enerji, ekonomi ve çevre arasındaki arasında önemli bir bağımlılık bulunmaktadır. Çevre politikaları hedeflerine ulaşılabilmesi için diğer fosil yakıtlara oranla daha az kirlilik yaratan doğalgaz kullanımı önemli bir etkendir. Doğalgazın uluslararası piyasalardaki önemi, bu sebeple de giderek artmaktadır.

Rezerv, Üretim, Taşıma Güvenliği Ve Büyük Güç…

Doğalgaz, büyük güç olmak için önemli bir kriter. Rezerv, üretim ve taşıma güvenliğinin sağlanması konusunda, uluslararası boyutta anlaşmalar yapabilmek için stratejiler üretilmesi gerekmekte ve hatta bazen savaşlar, çatışmalar yaşanabilmektedir. Şimdi kafa yorulması gereken konu; yapılacak yatırımın ne şekilde yapılacağıdır. Uzmanlar doğalgaz sistemlerinin ilk yatırım maliyetlerinin yüksek olmasına karşılık, marjinal maliyetin düşük olduğunu ifade etmektedirler. 

Genişletme çalışmaları, üretimin yapılarak ürüne dönüştürülmesi oldukça pahalı, özel teknolojiler ve bütçeler gerektiren bir yatırım. Üretim için kendi imkanlarımız muhtemel yetersiz kalacak ve elbette bazı dünya devi yatırımcılar devreye girecek. Bu durum uluslararası konumumuzu bambaşka bir yere taşıyacak.

Denize kıyısı olmayan ülkeler boru hattı taşımacılığından faydalanabildiği halde, denizaşırı doğalgaz ithalatçısı ülkeler tanker taşımacılığına mecburdur. Tanker ile taşıma, boru hatlarına göre daha maliyetli bir yöntemdir. Halihazırda Türkiye boru hattı taşımacılığı konusunda önemli bir partnerdir, geçiş koridoru hizmeti yapmaktadır. Bu durum dahi gelir getirici önemli bir unsurdur.

Türkiye doğalgaz boru hattı geçiş koridoru konumundan, doğalgaz üretim  merkezine dönüşürse bir çok şey değişir.  Rusya, İran, Azerbaycan ve diğer ülkelerden alınan gazı almayıp, aynı zamanda boru hattını kontrol eden ülke pozisyonunda olunması, zaman içinde fiyatları belirleyici ve hatta kontrol mekanizmasını elinde tutan ülke pozisyonuna gelinmesini sağlar.

Her şeye rağmen artık bu konuda Türkiye’nin bir vizyonu var ve gelinen noktada bakanlıklar konuyu misyon edinmiş görünmektedir. Türkiye, sondaj yapıyor, arıyor ve evet artık buluyor, bulmaya devam edecek.

Yıllarca “komşularda varken Türkiye topraklarında olmaması garip” dedik durduk. ‘Mavi Vatan’ projesine sahip çıkmanın ne kadar değerli olduğunu artık anlatmaya gerek kalmadı yaşamaya başladık.

Fırsatlar, bir şeyi çok ama çok isteyenlerin önüne çıkarmış. Makuz talihimizi yenmek için yeni bir fırsatımız olması ümitlendirse de, bu fırsatı doğru stratejilerle kullanma yeteneği başka bir zenginliktir. Fırsatla birlikte bu zenginliğimizin de var olduğunu ümit etmek istiyoruz.

Yorum Ekle


Türkiye, AİHM ve İstenmeyen Adamlar Kızılay Hakkında Bol Bilgili Ol!.. Güçlü Kadın Güçlü Türkiye… O Gerçek Bilim İnsanının tanımıydı… COVİD-19 (Korona Virüs) Sağlık Çalışanları İçin Meslek Hastalığıdır Değişimin Liderini; İnsan, Sağlık ve Eğitim Belirleyecek Türkiye'nin Ekseni Nasıl Değişecek? Krizler bazen fırsatları birlikte getirir.. Perakende pazarının geleceği Yine, Yeniden Gergin 1 Mayıs…